Chinese voedingsleer

chinese-voedingsleer-acupunctuurdokter

Chinese voedingsleer is een apart onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Voeding wordt niet alleen gezien als brandstof voor het lichaam, maar als een middel om gezondheid te behouden, balans te herstellen en klachten te voorkomen. 

Wat is Chinese voedingsleer?

Chinese voedingsleer gaat over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet. Ook de temperatuur van het voedsel is van belang. Chinese Geneeskunde heeft een duidelijke visie welke voedingsmiddelen gemakkelijk verteerd worden en welke minder gemakkelijk. 

Voedingsmiddelen kunnen warm of koud gegeten worden. Chinese voedingsleer maakt onderscheid tussen voedingsmiddelen die verwarmen, verkoelen, bevochtigen of juist drogen. Een komkommer of spinazie  heeft een koude temperatuur een zoete aardappel of pompoen is neutraal qua temperatuur. 

Sommige inzichten uit de de Chinese voedingsleer zijn gelijk aan de inzichten in het Westen. Het is belangrijk om echte voeding te nemen, want echte voeding leeft, het bevat vezels en voedingstoffen. Bij een goed dieet zijn er weinig tot geen supplementen nodig.

Eten volgens het ritme van de dag

Het lichaam heeft een  ritme waarbij bepaalde organen op specifieke tijden het meest actief zijn. Hierop wordt de voeding afgestemd. 

“ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en avond eten als een bedelaar”

Bovenstaande is het fundament voor een goede gezondheid. Dit betekent dat de belangrijkste maaltijd in de ochtend is, dat er in de middag warm geluncht wordt en dat er vroeg in de avond een lichte maaltijd gegeten wordt. Bovenstaande lijkt een interessant cultureel “dingetje”, maar is veel meer dan dat. 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. De energie om te verteren is het sterkst in de ochtend. Tussen 7 en 9 uur in de ochtend is de energie van de vertering het sterkst. Dit is ook het tijdstip waarop nuttige voedingsstoffen het best geabsorbeerd worden. Verder  is het belangrijk om niet te laat in de avond nog te eten, zodat je lichaam en je organen kunnen rusten.

Het belang van spijsvertering in de Chinese voedingsleer

Het doel is altijd om de verteringsenergie te beschermen. In de Chinese geneeskunde wordt de spijsvertering beschouwd als de motor van het lichaam. Wanneer de spijsvertering goed werkt, worden voedingsstoffen opgenomen en omgezet in energie (Qì), bloed (Xuè) en lichaamsvloeistoffen. Lichaamsvloeistoffen zijn de vloeistoffen die onze organen bevochtigen en zorgen dat deze goed kunnen blijven functioneren. Deze zijn de basis van vitaliteit, weerstand en welzijn.

Trek in de ochtend wordt gezien als een teken van gezonde vertering. De interne energie functioneert goed. Klachten zoals een opgeblazen gevoel, vermoeidheid na het eten, voedselintoleranties of eczeem worden  in verband gebracht met een verzwakte spijsvertering.

Pi Wei Lun: Door op een goede manier voor de vertering te zorgen, zorg je voor je gezondheid. De maag energie is het hart van de gezondheid.  Wanneer de maag-energie en de vertering goed werken, wordt het lichaam versterkt en kunnen ziekte verwekkers afgeweerd worden. 

Sun Si Miao (581 AD-682 AD)

Wat zou ik dan kunnen eten?

Een voorbeeld van een gezond eetpatroon, volgens Chinese Geneeskunde:

  • Ontbijt: Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag.. Scrambled eggs,  avocado en  nog wat groente is een voedzaam ontbijt.
  • Lunch: Een warme maaltijd met groentes en eiwitten 
  • Avondeten: Lichte maaaltijd  en niet te laat in de avond, om de spijsvertering niet te belasten tijdens de nachtelijke herstelperiode. Een warme soep met groentes of wat groentes met vlees of vis.

Gepersonaliseerde voedingsadviezen

Chinese voedingsadviezen houden rekening met de biologische klok, seizoensinvloeden en zijn afgestemd op de individuele gezondheidssituatie. Wanneer iemand een zwakkere vertering heeft, zoals na een operatie of tijdens chemotherapie, wordt er geadviseeerd om warm en makkelijk verteerbaar voedsel te nuttigen. Het lichaam hoeft zo minder energie te steken in het verwarmen en verteren van het voedsel. Dit kost minder energie voor het lichaam, voedingsstoffen kunne zo gemakkelijker opgenomen worden. 

Er zijn binnen de Chinese geneeskunde ook specifieke adviezen voor bepaalde leeftijdsfases zoals bijvoorbeeld voor moeders na de geboorte van hun kind om herstel te bevorderen.

De kracht van regelmatig eten en balans

Regelmaat in eten is essentieel. Zowel te weinig als te veel eten verzwakt de spijsvertering. Vaak vasten of voortdurend tussendoortjes eten, kan de Qì uitputten. De spijsvertering moet ten alle tijden beschermd worden. Juist omdat ze alles maakt wat wij nodig hebben. Intermittting Fasting vindt Chinese Geneeskunde een goed idee, een rust periode is goed voor het lichaam. Echter altijd het ontbijt overslaan, verzwakt de verteringsenergie. Chinese Geneeskunde zou dan kiezen om de avondmaaltijd over te slaan. 

Voorbeelden van Chinese voedingsadviezen:

  • Vermijden van dranken tijdens het eten, om het spijsverteringssappen niet te veel te verdunnen.
  • Warm ontbijt, zoals scrambled eggs, avocado en groenten of rijstpap (congee). Brood of havermout zijn minder goede alternatieven omdat zij droger zijn en daardoor lastiger verteerd worden.
  • Meer gekookte groenten in plaats van koude en rauwe groentes
  • Let in de zomer op je spijsvertering. Veel energie, bloed en lichaamsvloeistoffen gaan naar de buitenkant van het lichaam om de temperatuur te regelen, waardoor er minder overblijft voor de vertering.

Ervaar het zelf!

Chinese voedingsleer biedt een unieke aanpak die je helpt om je spijsvertering te versterken, je energie (Qì) te verbeteren, je weerstand te verhogen, en verschillende fysieke klachten te verminderen. Wil je meer weten over hoe Chinese voedingsleer jou kan helpen bij jouw klachten of gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op voor een consult of persoonlijk advies.

Plan een Afspraak

 

Scroll naar boven