Chinese voedingsleer

chinese-voedingsleer-acupunctuurdokter

Onder leefstijl wordt verstaan de manier waarop je de verschillende gebieden van je leven, die van invloed kunnen zijn op je gezondheid, vorm geeft. De belangrijkste aspecten zijn voeding, beweging, slapen en omgaan met stress (yoga/ tai chi/ qi kung, mindfulness en natuur)

De Chinese geneeskunde erkent van oudsher het belang van deze aspecten. Het is belangrijk om mee te gaan met de natuur om je heen. Om gezond en oud te worden is het belangrijk om mee te gaan met de ritmes om je heen. Zo zijn er het ritme van de seizoenen en het ritme van de biologische klok, zowel gedurende dag en nacht als gedurende de perioden van je leven.

De acupunctuur behandeling is, omdat er meer tijd is tijdens de consulten, en de behandeling een aantal keer herhaald wordt, bij uitstek geschikt om te werken aan leefstijl veranderingen. Van belang hierbij is de kracht van goede gewoontes.

Chinese leefstijl  adviezen maken gebruik van de inzichten in de werking van het lichaam volgens de Chinese geneeskunde om de gezondheid te onderhouden en herstel te bevorderen. Sommige adviezen komen  overeen met westerse leefstijl adviezen, andere verschillen in bepaalde opzichten.

Er wordt gebruik gemaakt van het concept yin en yang en van de biologische klok.  Er wordt rekening gehouden met dat het lichaam of bepaalde gebieden ervan in bepaalde periodes van de dag actiever of juist minder actief of herstellend zijn.

voeding is een integraal onderdeel van je gezondheid

De spijsvertering wordt beschouwd als de motor van het lichaam. In het verteringsgebied wordt de  vertering en opname van nuttige stoffen door het lichaam geregeld. 

Trek in de ochtend is  een teken van een gezonde verteringsenergie, een interne energie die goed functioneert. Bij een goede eetlust hoort vaak ook een goede vertering.  Men kan alles eten zonder symptomen. Regelmatig vasten of chronisch teveel eten zorgen beiden voor een verzwakking van de verteringsenergie.

Pi Wei Lun: Door op een goede manier voor de vertering te zorgen, zorg je voor je gezondheid. De maag energie is het hart van de gezondheid.  Wanneer de maag-energie en de vertering goed werken, wordt het lichaam versterkt en kunnen ziekte verwekkers afgeweerd worden. 

Sun Si Miao (581 AD-682 AD)

Het ontbijt wordt gezien als de belangrijkste maaltijd en wordt bij voorkeur warm gegeten. Bij de lunch eet je voldoende en de avondmaaltijd is licht en vooral niet te laat in de avond. Op regelmatige tijden eten en gezonde makkelijk verteerbare voeding helpt de verteringsenergie. Chinese kruiden geneeskunde maakt gebruikt van dit principe. Zij ondersteunt de verteringsenergie. Chinese voedingsadviezen helpen klachten als eczeem, allergieën en opgeblazen gevoel te verminderen.

Er zijn binnen de Chinese geneeskunde ook specifieke adviezen voor bepaalde leeftijdsfases zoals bijvoorbeeld voor moeders na de geboorte van hun kind om herstel te bevorderen.

 

Beweging

Omgaan met stress: Positieve stress

Mindfullnes

Scroll naar boven