“het perfecte Chinese ontbijt”

Wat is een goed ontbijt volgens de Chinese geneeskunde?

Een goed ontbijt, volgens de Chinese geneeskunde is warm en gemakkelijk verteerbaar. Dit is vooral voor mensen met een zwakkere vertering van belang. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die net geopereerd zijn, mensen die chemotherapie ondergaan of mensen met klachten zoals snel vol zitten, opgeblazen gevoel. Geen trek hebben in de ochtend is een teken van een zwakkere vertering. Een warme ontbijt helpt om de verteringsenergie te laten herstellen.

ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en avond eten als een bedelaar

Bovenstaande is het fundament voor een goede gezondheid. Dit betekent dat de belangrijkste maaltijd in de ochtend is, dat er in de middag warm geluncht wordt en dat er vroeg in de avond een lichte maaltijd gegeten wordt.
Bovenstaande is dus niet alleen een interessant cultureel “weetje”.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

De energie om te verteren is het sterkst in de ochtend. Tussen 7 en 9 uur in de ochtend is de energie van de vertering het sterkst. Dit is ook het tijdstip waarop nuttige voedingsstoffen het best geabsorbeerd worden.
“Food medicine” is onderdeel van Chinese geneeskunde.

Congee

In China wordt congee gegeten als ontbijt. Het lijkt een beetje op risotto, maar dan in soepvorm. Je kan het altijd eten, in de ochtend wanneer je weinig trek hebt of als comfort-food in de avond. Congee zet de vertering aan.
Het is gemakkelijk te maken en je kan variëren met de samenstelling, afhankelijk van de persoonlijke smaak en de ingrediënten die thuis aanwezig zijn.

De rijst bevochtigt de maag en de darmen en zet de eetlust aan.
De Chinese rode dadels helpen met de bloed aanmaak.
Macadamia noot bevat allerlei nuttige voedingsstoffen.

Recept voor congee:

Ingredienten:

  • Kopje witte rijst (mengsel van pandan rijst en witte basmati, aangevuld met
    een beetje gierst en een beetje quinoa)
  • 15 gram verse gember, eventueel 1-2 steranijs voor de smaak
  • 4-6 walnoten
  • 2 macadamia noten
  • 4-6 gedroogde Chinese dadels(toko)

Bereiding

  • was de rijst
  • week het rijst mengsel voor 30 tot 60 min met de gedroogde Chinese dadels
  • voeg de gember toe
  • kook de rijst met de 10 delen water voor 90-120 minuten
  • je kan de fijngehakte noten toevoegen bij het koken of achteraf
  • bewaar de congee maximaal 5 dagen in de koelkast.

Je kan dit ontbijt zo leuk en zo lekker maken als je zelf wilt.
-als topping: ingelegde groentes, zoals kimchi of ingelegde groenten (bij de toko); lente-ui en/of sesamzaad; als smaakmaker kan wat sojasaus of miso toegevoegd worden
-voor de smaak of bij meer eiwit behoefte: voeg wat kippensoep toe, eventueel met stukjes kip. Chinese mensen eten vaak ei bij of na de soep

Zoete variant:
-voeg een zoete aardappel toe
-voeg wat blauwe bessen, een peer of een appel toe

Het is belangrijk om witte rijst te gebruiken voor dit gerecht. Witte rijst is gemakkelijker voor de vertering. Het heeft als functie de maag en de darmen te bevochtigen. De andere granen die je toevoegt, zorgen dat er ook wat verteerd kan worden.
Wanneer je andere granen lekkerder vindt dan quinoa of gierst, dan kan je ook een beetje andere granen toevoegen.
Het is beter om niet te drinken bij de maaltijd.

Scroll naar boven