Moxa

moxa-acupunctuurdokter

Moxa-  en acupunctuurbehandeling vullen elkaar aan en worden daarom in de kliniek vaak samen gebruikt. Moxa behandeling is ouder dan acupunctuur(400 BC). Moxa kan symptomen behandelen die acupunctuur niet kan behandelen.

Moxa wordt gemaakt van gedroogde artemisia (artemisia argyryii, princeps of vulgaris). De bladeren zijn wat wit aan de onderzijde en bevatten aromatische olie. De  bladeren worden gedroogd, gemalen en gezeefd.

IN AFRIKA  HELPT MOXA  BIJ TBC OM HET IMMUUNSYSTEEM TE VERSTERKEN

Er zijn verschillende manieren om moxa te gebruiken. Moxa gerold in papier vormt een sigaar, wanneer deze aangestoken wordt verspreidt deze een zachte uitstralende warmte die het lichaam binnendringt.  Deze sigaar wordt boven bepaalde acupunctuurpunten gehouden. Er kunnen ook kleine moxa staafjes op de naad gezet worden. Een andere techniek is rijstkorrel moxa direct op de huid op specifieke acupunctuurpunten geplaatst. In de 30-er jaren van de vorige eeuw is in Japan deze techniek  veel gebruikt bij de behandeling van tuberculose.  De immuniteit van de patiënten verbeterde sterk. Moxafrica doet sinds 2008 in Afrika onderzoek naar deze rijstkorrelmoxa therapie in Afrika bij tuberculose. De resultaten tot nu toe, zijn goed qua snelheid van herstel en het remmen van de infectie. Een bijkomend voordeel is dat moxa goedkoop en veilig is. 

hoe werkt moxa?

Moxa therapie helpt om energie en bloed in het betreffende gebied te laten circuleren. De warmte van moxa dringt diep het lichaam in. Het verwarmt de meridianen; helpt het lichaam om koude te verwijderen. Je kan moxa combineren met kruiden om het warmte inbrengende effect te versterken, zoals bijvoorbeeld moxa op gember. Moxa kan helpen bij ontstekingen, zoals bijvoorbeeld een slijmbeurs  ontsteking. Bij slecht genezende wonden kan moxa behandeling helpen bij het herstel. Moxa kan verder helpen bij herstel van zenuw weefsel, zoals bij neuropathie mits het op de juiste manier gedaan wordt.

Voor goed effect is het belangrijk om echte moxa te gebruiken en niet de rook-vrije variant of de moxa-lamp. De rookarme moxa mist de essentiële bestanddelen die moxa zo krachtig maken. Noch de moxa lamp, nog de rookarme moxa heeft het vermogen om diep in het lichaam binnen te dringen. In China worden 2 tot 3 sticks tegelijkertijd gebruikt voor minstens een half uur.  Een langere tijd met een hogere intensiteit moxeren zorgt dat de warmte van de moxa goed het lichaam binnen kan dringen. Moxeren gebeurt volgens een speciale techniek. Deze techniek maakt eerst het acupunctuurpunt klaar zodat de warmte door het lichaam opgenomen kan worden. Het duurt even voordat het lichaam zover is om de warmte op te nemen.

 

indicaties moxa

 • acute of chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat, met name pijn die erger wordt door koude of regenachtig weer. 
 • zwelling van een gewricht, bijvoorbeeld na verstuiking of na een operatie
 • stuitligging in de 32e week om de foetus te laten draaien naar hoofdligging
 • koliekpijn bij babies
 • het versterken van het microbioom, door moxa op de buik te doen
 • het versterken van de algemene weerstand 
 • pijnlijke menstruatie, endometriosis
 • bij fertiliteitsbehandelingen:
  • als ondersteuning bij de inplantatie
  • bij lage beweeglijkheid van spermacellen en/of te weinig spermacellen
 • lymfoedeem

De plek waar gemoxeerd wordt is ook van belang:

 • moxa op san jiao 17 (acupunctuurpunt) helpt bij trigeminus neuralgie
 • moxa op maag 36 (acupunctuurpunt) versterkt de weerstand. De aanmaak van witte bloedcellen en T-cellen wordt versterkt
 • moxa op zout op de onderbuik wordt in Taiwan gebruikt om de veroudering te vertragen. Moxa vermindert rimpels
 • vermoeidheid, moxa behandeling op het juiste punt laadt de batterij op

Moxa behandeling zorgt voor een diepe ontspanning.

Scroll naar boven