Chinese kruiden

chinese-kruiden-therapie-acupunctuurdokter

De kracht van de klassieke Chinese kruidengeneeskunde zit in het combineren van verschillende kruiden tot één kruidenformule. Behandeling met Chinese kruiden formules vraagt, om een gedetailleerde werkwijze. Kruidenformules worden op maat gemaak en regelmatig geëvalueerd, waarna de kruidenformule eventueel aangepast wordt.

Veel Chinese kruiden zitten dicht tegen voedingsmiddelen aan of zijn voedingsmiddelen. De benaming kruiden is niet helemaal passend. Binnen de Chinese kruiden therapie worden bladeren, schorsen, wortels, zaden, vruchten, mineralen, stenen en dierlijke producten gebruikt.

Chinese kruiden worden bij voorkeur als thee gedronken. Dit geeft het beste resultaat omdat thee voor het lichaam het makkelijkst opneembaar is. Chinese kruiden worden ook in poedervorm of als tinctuur ingenomen. Daarnaast worden Chinese kruiden uitwendig gebruikt.  Chinese kruiden versterken het effect van de acupunctuur behandeling. 

Chinese kruiden geneeskunde verschilt van westerse kruiden therapie. Chinese kruiden formules zijn logisch opgebouwd. Dosering van de individuele kruiden wordt aangepast aan de hand van de symptomen die iemand heeft. Bepaalde kruiden combinaties helpen om een formule meer in balans te brengen. Westerse fytotherapie, daarentegen, gebruikt slechts één of twee kruid(en), die werken voor een bepaald symptoom. Andere symptomen of de samenhang tussen de verschillende symptomen wordt buiten beeld gelaten. Chinese geneeskunde stelt de kracht van vertering centraal. Ze wil de vertering versterken en daardoor ook de opname van de kruiden optimaliseren.

Klassieke Chinese geneeskunde

Klassieke Chinese geneeskunde is een effectief systeem wat intensief bestudeerd en toegepast is door Chinese artsen door de eeuwen heen. Het leren hiervan vergt een intensieve training. Dit levert een eenduidig en reproduceerbaar systeem van kruidenformules voorschrijven op. 

dr Hu Shi Xu, jing fang leraar

Sommige  “moderne” ontdekkingen zijn geleend uit deze tijd. Mevrouw YouYou Tu heeft in 2015 de Nobelprijs voor de geneeskunde ontvangen voor haar ontdekking van artemisinine. Door de bestudering van de Shang Han Lun, kwam zij er achter dat het kruid Artemisia werkzaam is om koorts bij malaria te onderdrukken. Interessant was ook dat de Shang Han Lun vermeldde hoe de plant tot medicijn bereid moest worden.                                                                                                         De Shang Han Zha Bing Lun is gedetailleerde verhandeling over het het gebruik van kruidenformules bij infecties. Dit boek is geschreven door Zhang Zhong Jing(150-219 AC), een arts en geleerde  die infectieziekten in de oostelijke Han dynastie bestudeerde en behandelde.  Zijn klassiekers leren een klinisch beeld te koppelen aan een kruidenformule. Ze leren ook om de formule te wijzigen wanneer het ziektebeeld verandert. Zijn werken vormen de basis voor de klassieke Chinese geneeskunde. Dit effectieve systeem is door de eeuwen heen mondeling doorgegeven in “lineages”. Jing Fang is een “lineage” , deze vorm van klassieke Chinese kruiden geneeskunde, is door dr. Hu Shi Xu doorgegeven aan Dr. Feng Shi Lun. Suzanne Robidoux geeft het weer verder door aan haar studenten.

Scroll naar boven